Mening

Trap niet in fietsmarketing praatjes

Merken pushen soms bepaalde producten ten koste van echt nuttige functies, vaak ten nadele van fietsers.

grav grav
Trevor Raab

Ben je ooit een nieuw product tegengekomen waarvan je dacht 'wat een onzin'? Als je een extreme fietsnerd bent zoals ik, zal dat ongetwijfeld gebeuren. Een nieuw product komt voorbij via een artikel of een advertentie, of in mijn geval een persbericht, en je slaakt een geïrriteerde kreet.

Ik merkte dit voor het eerst op rond de tijd dat veel fietsmerken verliefd werden op de uitdrukking "laterale stijfheid en verticale flex". Deze betekenisloze marketingslogan is inmiddels gelukkig uit de gratie geraakt. Maar ik werd er weer aan herinnerd toen er onlangs een nieuw product op mijn bureau belandde: een gravelspecifieke zonnebril.

Begrijp me niet verkeerd: verschillende lenstinten kunnen voordelen bieden. "Trail-lenzen" voor mountainbiken zijn een goed voorbeeld. Ze kunnen helpen het contrast in het bos te verbeteren, zodat bikers op hoge snelheid obstakels beter kunnen zien. Maar 'trail-lenzen' zijn, net als 'gravellenzen', gemaakt voor specifieke lichtomstandigheden, niet voor het oppervlak waarop je rijdt.

Het zette me aan het denken over hoe bedrijven soms onzinproducten creëren om aan fietsers te verkopen. Ze weten dat de meeste fietsers al een zonnebril hebben en als ze al meerdere lenzen hebben voor bewolkte dagen of voor op de trails, kan het moeilijk zijn om ze te overtuigen om iets nieuws te kopen. Dus in plaats daarvan bestempelt iemand ze als 'gravelspecifiek' en voilà, marketingmagie!

Dit soort marketing is niet uniek voor de gravelcategorie. Ken je de indoor cycling-kleding nog? Merken verkochten kledingsetjes gemaakt van een soort doorzichtig mesh-materiaal, die niet geschikt waren om in het openbaar te dragen (tenzij je erg graag je lichaam showt), als een setje die specifiek gemaakt is voor indoortrainingen.

indoor
Je hebt geen specifiek indoorsetje nodig om binnen te trainen. Een korte broek en een luchtig ondershirt werken prima.
Trevor Raab

Ik heb geen probleem met fietskleding die is gemaakt om te helpen je zweet af te voeren. Maar laten we niet doen alsof het zweet waarmee je binnen te maken hebt op de een of andere manier anders is dan het zweet buiten. Trek gewoon je zomerkleding aan en geef je geld uit aan een ventilator van goede kwaliteit! Gelukkig is de indoor-specifieke fietskleding voor het grootste deel verdwenen. Het is bijna alsof mensen beseften dat het overbodig was.

Voor het laatste voorbeeld van marketingonzin keren we terug naar gravel. Als je die categorie een beetje volgt, dan heb je zeker opgemerkt dat er ook gravelspecifieke schoenen worden gemaakt. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een gravelschoen en wat de meeste fietsers zullen herkennen als een mountainbikeschoen. Eén daarvan is de mogelijkheid om spikes op je zool te monteren. Het andere verschil is de iets grotere flexibiliteit in de zool om je meer comfort te bieden tijdens de lange afstanden van de meeste gravelevenementen.

Als je al lang een mountainbiker bent en het klinkt alsof dit een beschrijving is van een middenklasse mountainbikeschoen, dan heb je hem door. Merken brachten die goedkopere modellen gewoon op de markt als gravel-specifieke schoenen.

Soms kunnen wij media kunnen hier een rol in spelen, dat klopt. Ook wij maken ons schuldig aan het plaatsen van artikelen over een nieuwe product, maar dat is dan ook geen echte recensie. Bij een echte recensie of review proberen onze testredacteuren de lezers een eerlijke beoordeling van spullen te geven, ongeacht de marketingpraatjes.

In de afgelopen jaren ben ik bijvoorbeeld echt fan geworden van fietsbroeken met zakken. Sommige merken hebben besloten om ze op de markt te brengen als gravelbroeken. Waarom? Ik heb geen idee. Er zijn zoveel verschillende situaties waarin het handig is om wat extra makkelijk bereikbare zakken te hebben, maar die allemaal niets te maken hebben met het type ondergrond waarop je fietst. Ze zijn bijvoorbeeld ook echt handig als je de zakken op de achterkant van je shirt lastig te gebruiken vindt.

ornot
Trevor Raab

Bij het zoeken naar bepaalde spullen raad ik mensen altijd aan om de categorieën te negeren en na te denken over het nut van het product. De fietsindustrie wil je graag dingen opdringen, maar zo nu en dan komen er nog steeds producten uit die echt nuttig zijn. Zelfs als je eerste reactie 'wat een onzin!' is.

Advertentie - Lees hieronder verder