Waarom fietsers vaker zouden moeten hardlopen

Mensen die extreem veel fietsen hebben vaak last van broze botten. Hardlopen kan helpen om je botten gezond te houden.

wout van aert rent door het zand
Luc ClaessenGetty Images

Wij zijn dol op fietsen, jullie zijn dol op fietsen, toch? Zodra je wat tijd vrij hebt om te sporten, stap je op de fiets, toch? Daar word je beter van, toch? Nou nee, niet altijd. Uit onderzoek van de HAN blijkt namelijk dat maar liefst 65 % van de mannelijke en 45 % van de vrouwelijke profwielrenners een slechte botgezondheid heeft. Het belasten van je botten is essentieel om ze gezond te houden en dat gebeurt nu eenmaal niet tijdens het fietsen.

Sportarts Guido Vroemen pleit er dan ook voor dat wielrenners een aantal keer per week een rondje gaan hardlopen, om zo de botgezondheid te bevorderen. En dat geldt ook voor amateurfietsers. Het onderzoek laat zien dat personen die extreem veel fietsen vaak last van broze botten (osteoporose) hebben, simpelweg omdat ze hun botten niet genoeg belasten.

Het is bekend dat steeds meer profwielrenners het advies van Vroemen opvolgen, want renners als Primoz Roglic en Wout van Aert beginnen hun trainingsdag regelmatig met een ochtendloopje. Misschien zouden we dat allemaal moeten doen?

Denk dan wel aan onze 7 tips voor fietsers die willen gaan hardlopen, om blessures te voorkomen. Wil je beginnen met hardlopen en het echt goed aanpakken? Meld je dan aan voor de online training Start to Run van onze collega's van Runner's World.

Advertentie - Lees hieronder verder